Η αλήθεια έχει φωνή.



ΠΕΡΙ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ


Οι υποστηρικτές της «σκληρής» γραμμής στο κυπριακό άρχισαν να σηκώνουν θόρυβο γύρω από το θέμα των εγγυήσεων. Φωνάζουν, απαιτούν και προετοιμάζουν το έδαφος για να μιλήσουν για νέες υποχωρήσεις Χριστόφια.

Οι ακραιφνείς υποστηρικτές του Τάσσου Παπαδόπουλου «ποιούν την νίσσαν» για την αποδοχή από τον τέως (και μακαρίτη) πρόεδρο των εγγυήσεων.

Για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη θα θυμίσω ότι την Τρίτη 30 Μαρτίου 2004, όταν όλα είχαν τελειώσει με το σχέδιο Ανάν και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανακοίνωνε ότι στις 2 Απριλίου θα ζητούσε από το Συμβούλιο Ασφαλείας την υιοθέτηση του Σχεδίου Ανάν 5, ο Τάσσος Παπαδόπουλος (συνοδευόμενος από τον Τάσο Τζιωνή, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Νίκο Αιμιλίου), παρέδωσε ένα κείμενο στον Κόφι Ανάν μέσω του οποίου κατέγραφε τις πρώτες αντιδράσεις της κυπριακής πλευράς στο νέο σχέδιο.

Προσοχή: Το έγγραφο ήταν (εκπρόθεσμες) προτάσεις της ε/κυπριακής πλευράς για αλλαγές επί του σχεδίου. Είναι οι προτάσεις που αναφέρονται στην παραμονή 45+ χιλιάδων εποίκων κλπ.


ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Για το θέμα των Εγγυήσεων το έγγραφο του Τ. Παπαδόπουλου αναφέρει:

(3) Το σχέδιο της Συνθήκης μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της σχετιζόμενης με τη νέα κατάσταση πραγμάτων (new state of affairs) και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα στις Συνθήκες του 1960 θα πρέπει πλήρως να επικυρωθούν, σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις του κάθε μέρους, πριν από την υπογραφή και πριν τεθεί σε ισχύ η νέα κατάσταση πραγμάτων (the new state of affairs).

Ο στόχος της Συνθήκης Εγγυήσεων δε θα πρέπει να επεκταθεί σε σχέση με τις Συνθήκες του 1960. Θα πρέπει επιπλέον να περιοριστεί στην κάλυψη της εδαφικής ακεραιότητας, της ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας (UCR) και η διάρκεια της να είναι αντικείμενο αναθεώρησης. Θα πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω ότι οι Συνθήκες Εγγυήσεων δεν εξουσιοδοτούν για μονομερή στρατιωτικής παρέμβαση.

Η δύναμη του ελληνικού και του τουρκικού αποσπάσματος που θα παραμείνει στην Κύπρο δε θα υπερβαίνει τους 2.500 άνδρες για 29 μήνες από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η Ιδρυτική Συμφωνία. Όλα τα ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο όχι αργότερα από την 1η Ιουνίου 2015 ή πριν από αυτή την ημερομηνία και (σίγουρα) πριν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Πηγή:

«Σχέδιο Ανάν, το Μυστικό Παζάρι» των Κ. Βενιζέλου, Μ. Ιγνατίου, Ν. Μελέτη, σελ. 397.

Κλερ Πάλεϊ (συνεργάτιδα του τότε προέδρου της Δημοκρατίας και σύμβουλος, εκείνη την περίοδο, της κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό): «An international Relations Debacle (Μια παταγώδης αποτυχία των διεθνών σχέσεων)». Δηλαδή με λίγα λόγια ο Τ. Παπαδόπουλος συμφωνούσε στην παραμονή των Εγγυήσεων με κάποιες μικροαλλαγές που δεν αλλάζουν την ουσία.

Υπάρχουν ωστόσο και μερικά άλλα σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν αναφερόμαστε σε αυτό το θέμα:

Με την προσχώρηση της Κύπρου στην Ε.Ε. οι Εγγυήσεις του 1960 έγιναν πρωτογενές δίκαιο, μέσω της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

Στο Πρωτόκολλο αριθμός 3 με τον τίτλο:

«Σχετικά με τις περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείας Ιρλανδίας στην Κύπρο της εν λόγω πράξης προσχώρησης» αναφέρεται:

«Επιβεβαιώνοντας ότι η προσχώρηση της κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να επηρεάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης (της κυπριακής Δημοκρατίας)».

Τη συνθήκη Προσχώρησης την υπέγραψε ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος στη Στοά του Αττάλου στις 16 Απριλίου 2003 και επικυρώθηκε από τα 25 κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Βουλής της κυπριακής Δημοκρατίας.



Μιχάλης Μιχαήλ

Δημοσιογράφος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άτε Μιχάλη και εις ανώτερα. Του χρόνου και στις φυλλάδες της Χρυσής Αυγής μεγάλε!

katsaros είπε...

Mixali mi masas eimaste mazi sou synexiste etsi pedia!

Otan exeis thn alh8eia me to meros sou de fovase tpt!

Ανώνυμος είπε...

me apodi3eis kai xartosima apanta h alh8eia!!

Ρίξε κόκκινο στη νύχτα! είπε...

Η Κυπριακή σημαία σας εμάρανεν!

Εσείς τα νενέκια που εθέλατε να διαλύσετε την Κυπριακή Δημοκρατία και να βάλετε εκείνο τον τρίχρωμο ττόρο, τώρα θυμηθήκατε τη σημαία της Κύπρου;

Είσαστε γελοίοι ρε. Γελοίοι!

Ανώνυμος είπε...

ma an a8ymoyme kala enne o dhsy pou etax8ike yper toy ne?

Άργος ο Πανόπτης είπε...

Γελοίο να πεις τον ιδρυτή του κόμματος σου καραγκιόζη.

Η Κυπριακή δημοκρατία για όσους δεν το πήραν χαμπάρι είναι διαλυμένη εδώ και 45 χρόνια.

Άργος ο Πανόπτης είπε...

Οσοι δεν είχαν την τύχη να διαβάσουν το βιβλίο του μεγάλου ηγέτη της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη με τίτλο "Ντοκουμέντα μιας εποχής 1993 - 2003" Ας σπεύσουν έστω και τώρα να το διαβάσουν. Θα κάνουν καλό στη Κύπρο και τον εαυτό τους.
Οσοι νομίζουν ότι ο γέρος ''έχασε'' στα γεράματα πλανώνται οικτρά.
Κάποιοι όπως φαίνεται ξεγράφουν ανθρώπους πολύ εύκολα. Επειδή δεν τους χάιδεψε τα αυτιά με όμορφα λογάκια..

Διαβάστε λοιπών το βιβλίο του μεγάλου αυτού ηγέτη, αντλείστε λίγο από τη σοφία του και μετά φέρετε και άποψη,

Ανώνυμος είπε...

re DYSH koma karterume tus S-300!
Exosmeni soiti su oksa stin pindaru?